Właściwości chmielu

Słowo „chmiel” większości osób kojarzy się z piwem. I tak rzeczywiście jest, chmiel to podstawowy składnik piw dobrej jakości. Szyszki chmielu mają jednak znacznie szersze zastosowanie, przede wszystkim w medycynie naturalnej.

Co zawiera chmiel zwyczajny?

Chmiel jest krzewem pnącym, który może osiągać nawet 6 m wysokości. Najcenniejszym elementem jest jego kwiatostan w kształcie szyszek. To właśnie szyszki są podstawowym produktem dla przemysłu piwowarskiego, ale odgrywają również ważną role w przemyśle farmaceutycznym.

Szyszki chmielu zawierają wiele cennych składników, do których należą polifenole, olejki eteryczne, aminokwasy, monosacharydy, białka oraz sole mineralne. Wchodzą one w skład lupuliny, czyli pomarańczowego proszku o lepkiej konsystencji pozyskiwanego z szyszek. To właśnie lupulina wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, w leczeniu wielu dolegliwości.

Zastosowanie chmielu zwyczajnego

Chmiel zwyczajny (https://www.lekinatury.pl/pl/encyklopedia-ziol/chmiel-zwyczajny.html) ma działanie uspokajające, dlatego znajduje się w składzie wielu kropli i tabletek zmniejszających napięcie nerwowe. Napar z szyszek chmielu ułatwia zasypianie, należy wypić go pół godziny przed położeniem się do łóżka.

Chmiel działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, z tego powodu zalecany jest w leczeniu nieżytów żołądka. Zmniejsza skurcze i pobudza procesy trawienne. Napar pity na czczo pobudza apetyt.

Zawarte w chmielu flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Te właściwości chmielu zwyczajnego wykorzystywane są w kosmetykach. Kremy z dodatkiem chmielu opóźniają procesy starzenia się skóry. Toniki z chmielem mają zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, regulują wydzielanie sebum i zapobiegają zakażeniom.

Szampon chmielowy służy do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz mających skłonność do wypadania. Bardzo dobrze działają także płukanki przygotowane z naparu z szyszek lub z piwa.

Chmielowi przypisuje się także działanie antynowotworowe, ale badania w tym kierunku jeszcze trwają i na ich wyniki trzeba poczekać.